Every day I write the book

Coloseum

Er bestaan geen slechte ideeën alleen slechte uitvoeringen

Ergens aan het einde van de vorige eeuw (ik blijf het leuk vinden dat te kunnen zeggen 🙂 ) had ik met mijn toenmalige manager een discussie over een initiatief dat nog niet tot het grote succes had geleid. En ergens in dat gesprek zei ik spontaan “er bestaan geen slechte ideeën, er bestaan alleen slechte uitvoeringen”. We moesten er alle twee over nadenken.. Hij had de juiste cursussen gevolgd en vroeg keurig door en toch ontschoot hem even later: “Ja, maar het is ook oude wijn in nieuwe zakken”.

Met dat gesprek is het niet meer goed gekomen. Met dat initiatief (in jargon Post Implementatie Optimalisatie, je zou het nu als Lean Six Sigma omschrijven) wel. Het werd onderdeel van de standaard projectmanagement-methoden en daarmee succesvol – zij het in een andere vorm dan gedacht. In een andere uitvoering bleek het inderdaad een goed idee.

Afgelopen weken las ik de autobiografie van Elvis Costello (voor diegenen die Costello niet kennen: hij is een van de beste songwriters van de laatste 40 jaar met een hele ambachtelijke manier van liedjesschrijven).

In Unfaithful Music & Disappearing Ink vertelt hij – naast een hoop andere dingen – over hoe hij liedjes schrijft. Talloze notitieboekjes waar hij, dagelijks lijkt het wel, in schrijft. Liedjes, coupletten, zinnen en soms complete verhalen. En in een hoop gevallen (uit m’n hoofd geeft hij minstens 6 voorbeelden) hoe hij ideeën hergebruikt. Soms blijft er van een heel geschreven, maar niet uitgebracht, lied maar één zin over in een ander liedje. Soms is een nummer een samenvatting of een bepaald aspect uit een verhaal.

Voor mij is dat creatief vakmanschap, waar je met bestaande en nieuwe bouwstenen iets nieuws wordt gebouwd, verbouwd en omgebouwd, tot een goed idee ook z’n goede uitvoering heeft gevonden.

In alle gevallen: koester je ideeën – ze zijn goed. Deel ze, verrijk ze en wees vooral niet bang om de uitvoering, de vorm aan te passen.

Gegroet

Marcel

 

PS: wat het Colloseum hiermee te maken heeft? Niets, maar het was deze foto die me inspireerde. 

 

Comments are closed.